Bruk data: Jente- og guttenavn

Introduksjon

Vi skal her se hvordan vi kan bruke navnelister fra Statistisk Sentralbyrå i Scratch. Kanskje katten klarer å finne forskjellen på jente- og guttenavn?

Steg 1: Statistisk Sentralbyrås navnelister

La oss se litt på navnelistene til Statistisk Sentralbyrå. Disse viser hvor mange i Norge som får hvilke navn, både i dag og tidligere.

Sjekkliste

 • Prøv også andre navn: Her er en liten utfordring; Se på grafen over historisk utvikling for navnet Sonja. Det har to veldig tydelige topper, en på 1920-tallet og en til på 1960-tallet. Kan du forklare dette?

 • Vi er her bare interessert i selve navnelistene, ikke alle tallene som sier noe om hvor mange som fikk hvert navn. Du kan derfor slette alle kolonnene som inneholder tall.

Steg 2: Hent navnelistene inn i Scratch

Vi kan nå lese navnelistene inn i Scratch.

Sjekkliste

Data i Scratch

Vanligvis må man skrive inn alle dataene i lister selv, om man vil bruke dem i Scratch. Ved hjelp av dataverktøyet kan du lese inn kjempemasse data som du eller noen andre allerede har laget.

Har du noen ideer til andre data du vil lese inn på samme måte?

Steg 3: Bruk navnelistene

Vi skal nå skrive et lite program som bruker navnelistene. Kanskje vi kan få katten vår til å se forskjellen på jente- og guttenavn?

Sjekkliste

 • spør [skriv et navn] og vent
  sett [Navn v] til (svar)
  
 • spør [skriv et navn] og vent
  sett [Navn v] til (svar)
  hvis <[Jentenavn v] inneholder (Navn)?>
    si (sett sammen (Navn) [ er et jentenavn]) i (2) sekunder
  slutt
  

Test prosjektet

Klikk på koden din.

Sjekkliste

Prøv selv

Forbedre denne siden

Funnet en feil? Kunne noe vært bedre? Hvis ja, vennligst gi oss tilbakemelding ved å lage en sak på Github eller fiks feilen selv om du kan. Vi er takknemlige for enhver tilbakemelding!

Rapporter et problemVis koden og fiks selv